Panourile fotovoltaice reprezinta o sursa ecologica si deosebit de eficienta din punct de vedere economic pentru cei care vor sa obtina curent electric din alte surse decat cele conventionale. Panourile fotovoltaice se pot utiliza si la nivel rezidential, iar in ultimii ani poate fi observata o crestere a popularitatii acestor echipamente, si in Romania. Transformarea energiei generate de lumina solara in energie electrica poate sa reduca drastic costurile utilizatorilor si ajuta si la conservarea mediului inconjurator.
Dintr-un sistem fotovoltaic fac parte mai multe componente, iar printre cele mai importante este bateria solara. Rolul acesteia este de a stoca si de a furniza energie, atunci cand sistemul fotovoltaic trebuie sa functioneze pe parcursul zilelor in care soarele nu straluceste. Cele mai eficiente baterii solare isi indeplinesc cu brio acest rol, intr-un mod adaptat la specificul sistemelor din care fac parte. In continuare, poti afla cum pot fi selectate in mod corect bateriile pentru panouri fotovoltaice.
Cuprins:
Toggle1. Cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice – Clasament TOP 3
Asigurarea eficientei panourilor fotovoltaice si in conditiile in care cerul nu este insorit reprezinta o preocupare esentiala pentru orice utilizator al unor astfel de sisteme. De asemenea, daca esti un distribuitor de sisteme fotovoltaice, trebuie sa le oferi clientilor tai solutii complete, care sa includa si baterii solare. Acumulatorul solar de calitate stocheaza energia electrica produsa de panouri, iar aceasta poate fi folosita in conditiile in care panourile sunt puse in imposibilitatea de a produce suficienta energie, cum este cazul noaptea sau in zilele innorate.
| | ||
Produs | Baterie BYD B-Box LVS 12.0 | Baterie BYD B-Box LVS 24 | Baterie de stocare a energiei Huawei Luna2000-5kw-C0 |
Caracteristici | Tip baterie: modulara;Material: litiu fosfat de fier;Tip aplicatii: on-grid si off-grid;Numar module: 1-6;Capacitate totala: 4 – 24 kWh / turn;Compatibilitate: invertoare monofazate si trifazate;Clasa de protectie: IP55;Tip afisaj: cu LED-uri;Adancime de descarcare (DoD): 95%;Temperatura de operare: -10 – +55 grade Celsius;Garantie: 10 ani; | Tip baterie: modulara;Material: litiu fosfat de fier;Tip aplicatii: on-grid si off-grid;Numar module: 1-6;Capacitate totala: 4 – 24 kWh / turn;Compatilibate: invertoare monofazate si trifazate;Clasa de protectie: IP55;Adancime de descarcare (DoD): 95%;Temperatura de operare: -10 – +55 grade Celsius;Garantie: 10 ani; | Tip baterie: modulara;Material: litiu fosfat de fier;Tip aplicatii: on-grid si off-grid;Adancime de descarcare (DoD): 100%;Capacitate: 5 kWh / modul;Clasa de protectie: IP66;Temperatura de operare: -10 – +55 grade Celsius;Garantie: 10 ani; |
PRO | Se poate utiliza in aer liber;Posibilitate de conectare in paralel a 16 module;Compatibilitate cu majoritatea sistemelor de pe piata;Nu contine cobalt;Conformitate cu standardul de siguranta VDE 2510;Durata mare de viata; | Tehnologie Plug and Play;Compatibilitate cu invertoare monofazate si trifazate;Durata mare de viata;Capacitate de backup de urgenta;Functie de optimizare a consumului propriu;Garantie 10 ani; | Usor de instalat;Dispune de optimizator de energie integrat;DoD de 100%;Simplu de configurat;Durata mare de viata; |
Contra | Pret ridicat; | Greutate de 292,5 kg; | Capacitate maxima de 5kWh / modulPret din clasa superioara; |
VEZI AICI PRET | VEZI AICI PRET | VEZI AICI PRET |
2. Cum sa alegi cei mai buni acumulatori solari pentru panouri fotovoltaice
Pentru generarea unui sistem solar performant, este esential sa se identifice acele baterii solare care sa il securizeze si sa ii confere capacitatea de a functiona in mod eficient, indiferent de perioada zilei sau de conditiile meteo. Cei mai buni acumulatori solari garanteaza furnizarea de energie electrica in orice conditii, in vreme ce alegerea unor baterii ineficiente sau incompatibile pot sa afecteze rentabilitatea intregului sistem solar. Ca sa gasesti cea mai buna baterie solara, este necesar sa tii cont de cateva criterii esentiale. Iata despre ce este vorba:
- Capacitate de stocare: se exprima in kWh (kilowati-ora) si arata cata energie electrica poate sa stocheze o baterie. Bateriile pentru un sistem solar trebuie sa aiba o capacitate de stocare care sa corespunda cerintelor de consum energetic ale utilizatorului. Cu cat nevoia de alimentare este mai constanta sau posibilitatea de functionare extinsa pe baterie este mai ridicata, capacitatea acumulatorului trebuie sa fie mai mare.
- Durata de viata – bateriile de calitate au o durata de viata de 10 ani, in general, insa exista si modele care pot sa reziste pana la peste 20 de ani. Fireste, acestea sunt estimari, iar in cazul unei utilizari conforme si al unei intretineri corecte, durata poate fi cu mult extinsa. Bateriile ieftine se pot defecta mult mai rapid.
- Eficienta la conversie – este un criteriu care se refera la cantitatea de energie solara care intra in baterie si cea care poate sa fie ulterior eliberata. Bateriile cu eficienta mare vor retine mai multa energie si vor diminua pierderile inregistrate pe parcursul proceselor de stocare si conversie. Este recomandat sa se utilizeze baterii solare cu o eficienta de conversie cat mai mare.
- Puterea nominala – se exprima in kW si indica ce capacitate de energie se poate livra intr-o perioada redusa de timp. Este importanta deoarece defineste capacitatea bateriei de a asigura alimentarea cu energie a acelor echipamente care necesita acces la energie intr-o cantitate mare, intr-un interval scurt de timp.
- Materialul – exista mai multe tipuri de baterii in prezent, in functie de materialul din care sunt produse. Este vorba despre baterii cu plumb-acid, baterii cu litiu-fosfat de fier, baterii litiu-ion etc. Fiecare prezinta diverse beneficii, insa cele mai cautate sunt cele din litiu-fosfat de fier, deoarece au o durata de viata lunga, functionare sigura si eficienta ridicata.
- Adancimea maxima de descarcare – aceasta trebuie aleasa in functie de necesitatile impuse de sistemul utilizat. In general, modelele de calitate au cota de descarcare maxima de 95-100%.
- Compatibilitate – bateria solara aleasa trebuie sa fie compatibila cu sistemul fotovoltaic, din punct de vedere al capacitatii de incarcare, tensiunii nominale si al altor factori de influenta.
- Garantie – cu cat termenul de garantie este mai generos, cu atat producatorul are incredere mai mare in calitatea solutiilor oferite. In general, brandurile importante care produc acumulatori solari acorda o garantie de cel putin 10 ani produselor de top din aceasta categorie.
- Buget – bateriile se pot alege si in functie de bugetul utilizatorului, deoarece costul este un factor important. Insa nu doar bugetul de achizitie este relevant, ci si costul de utilizare a acumulatorului. Uneori, investitia initiala mare presupune costuri de exploatare mai avantajoase pe termen lung, deoarece bateriile mai scumpe pot avea o eficienta mai ridicata si o durata de viata extinsa.
- Brand-ul producator – tine cont de recenziile si recomandarile disponibile online, pentru a-ti face o idee despre cele mai importante branduri din industrie si modelele de top pe care acestea le propun. De cele mai multe ori, firmele apreciate de catre clientii lor sunt unele care vor oferi solutii de calitate pentru orice tip de proiect de sistem fotovoltaic.
3. Marci de baterii solare bune recomandate de Solargroup.ro
Selectarea celor mai bune baterii solare pentru panouri fotovoltaice trebuie sa se faca si in urma analizei celor mai importante branduri care fabrica produse din acest domeniu. Renumele unei firme, dar si varietatea gamei de baterii pe care le ofera sunt foarte importante, deoarece te ajuta sa te asiguri ca alegi solutii rezistente si eficiente. Iata care sunt marcile producatoare de acumulatori solari recomandate de Solargroup.ro.
3.1. Marca Huawei
Huawei este o companie asiatica, aparuta in anul 1987 in Shenzhen, China. Brand-ul este unul recunoscut la nivel global, datorita echipamentelor electronice si electrocasnice pe care le produce, insa Huawei este apreciat si la nivel de industrie solara. Chinezii fabrica si vand invertoare solare, care pot fi folosite atat la nivel comercial, cat si la nivel rezidential.
De asemenea, Huawei, produce si baterii solare care au ca avantaj principal compatibilitatea cu o multime de modele de panouri solare. Totodata, cu ajutorul unor baterii Huawei, utilizatorii pot sa beneficieze de eficienta pe termen indelungat, acesti acumulatori fiind printre preferatii expertilor, in materie de durata de viata si eficienta.
3.2. Marca BYD
BYD este o alta companie de origine chineza, fondata in 1995, care isi are sediul principal in Shenzhen. BYD are doua divizii, respectiv BYD Auto si BYD Electronics, iar firma produce masini electrice si pe combustibil, biciclete electrice, autobuze, utilaje de constructii, precum si sisteme fotovoltaice, inclusiv baterii solare.
Solutiile propuse de BYD sunt printre cele mai complexe care pot fi gasite pe piata, deoarece ofera si capacitate de extindere a modulelor si pot fi folosite inclusiv la nivel industrial. Orientata spre inovatie, compania asiatica propune o gama deosebit de larga de modele de baterii solare, din care utilizatorii pot alege solutiile optime pentru proiectele lor.
4. Sfaturi despre montajul si intretinerea celor mai bune baterii solare pentru panouri fotovoltaice
Montajul si intretinerea conforme sunt esentiale pentru functionarea eficienta si maximizarea duratei de viata, in cazul bateriilor solare. De altfel, alegerea, montarea si intretinerea bateriilor influenteaza durabilitatea si eficienta intregului sistem solar. In continuare, poti afla ce presupune montajul bateriilor, precum si cum trebuie acestea sa fie intretinute.
Montajul bateriilor solare presupune:
- Selectarea corecta a locatiei – bateriile trebuie sa fie plasate in locuri cu ventilatie optima, temperaturi constante si ferite de actiunea directa a radiatiilor solare. De asemenea, bateriile trebuie sa fie montate in locuri fara umiditate in exces.
- Asigurarea stabilitatii acumulatorilor – si cele mai bune baterii solare fotovoltaice trebuie sa fie fixate corespunzator, pentru a da randament pe termen lung. Ele trebuie sa fie ferite de socuri mecanice si de posibilitatea de a se rasturna in mod accidental. Se recomanda utilizarea de suporturi speciale de sustinere, solide si rezistente la conditii meteo dificile.
- Conectarea corecta a bateriilor – indicatiile producatorilor trebuie sa fie respectate indeaproape. Polaritatea corecta a bateriilor si conexiunile bine stranse sunt esentiale in sensul prevenirii scurtcircuitelor si caderilor de tensiune.
- Utilizarea echipamentelor de protectie – recomandarea solargroup.ro este ca montarea bateriilor solare si a intregului sistem de panouri fotovoltaice sa fie realizata de catre profesionisti din domeniu. Acestia vor apela si la echipamente speciale de protectie, precum manusile si ochelarii care evita contactul zonelor sensibile cu substante chimice periculoase.
Intretinerea bateriilor solare presupune:
- Monitorizarea regulata a starii acumulatorilor – utilizatorul sau expertii alesi de acestia trebuie sa verifice in mod periodic capacitatea bateriilor si tensiunea acestora, pentru a se asigura ca ele ofera conditiile necesare pentru o functionare corecta a sistemului.
- Curatarea conexiunilor si bateriilor – in mod regulat, acumulatorii si conexiunile trebuie sa fie curatate de praf, depunerile de sulfat si de orice alt tip de murdarie. Se recomanda utilizarea de perii moi si de solutii pe baza de apa si bicarbonat de sodiu.
- Pastrarea bateriilor la temperaturi constante – este incurajata pastrarea bateriilor la temperaturi constante, fara expunere la inghet sau la caldura in exces.
- Incarcarea corespunzatoare – bateriile trebuie sa fie mereu incarcate la un nivel adecvat, in vederea evitarii descarcarilor profunde si a supraincarcarilor.
- Testarea periodica – la intervale regulate de timp, se recomanda si testarea capacitatii si a incarcarii, pentru o evaluare corecta a statusului bateriilor. Daca se observa scaderea eficientei, trebuie sa se ia in calcul inlocuirea acumulatorilor.
- Inlocuirea la timp – la fel ca orice alt tip de acumulatori, si bateriile solare au durata de viata limitata. Atunci cand observi ca eficienta lor scade, trebuie sa nu intarzii cu inlocuirea, deoarece bateriile ineficiente vor scadea capacitatea intregului sistem solar. Tine cont de recomandarile producatorilor si planifica din timp inlocuirea acumulatorilor.
Montajul corect si intretinerea buna a acumulatorilor permit maximizarea duratei lor de viata si folosirea lor in conditii de eficienta ridicate, pentru ani intregi. Este important ca bateriile sa fie alese in compatibilitate cu sistemul instalat, iar cei mai buni producatori din domeniu ofera mereu solutii de calitate.
Surse foto: Solargroup.ro, Unsplash.com
5. Intrebari si raspunsuri comune despre cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice
Ce sunt bateriile solare si cum functioneaza?
Bateriile solare, denumite si acumulatori solari, sunt dispozitive care se utilizeaza in cadrul sistemelor fotovoltaice cu scopul stocarii excesului de energie produsa de panourile fotovoltaice. Ele colecteaza si stocheaza energia sub forma chimica, iar aceasta poate fi folosita atunci cand panourile nu pot produce curent electric din cauza lipsei radiatiei solare.
Ce tipuri de baterii exista pe piata?
In prezent, bateriile solare de pe piata pot fi diferentiate in functie de materialul din care sunt produse. Cele mai populare sunt cele din plumb-acid, litiu-ion si bateriile din litiu-fosfat de fier.
Ce beneficii ofera bateriile solare intr-un sistem fotovoltaic?
Bateriile solare stocheaza excesul de energie, care poate fi utilizat ulterior. In plus, ele permit acces la energie si pe timp de noapte si pe parcursul zilelor noroase si reduc dependenta de retelele traditionale.
Ce durata de viata au bateriile solare?
Durata de viata a bateriilor pentru sisteme solare variaza de la 5 pana la peste 20 de ani. In conditiile unor masuri de intretinere eficiente, ea poate sa fie prelungita.
Cat costa o baterie solara?
Pretul de achizitie a unei baterii solare poate sa varieze in functie de calitatea acumulatorului, capacitatea sa si materialul de fabricatie. De asemenea, preturile variaza si in functie de specificatiile sistemului. Pe langa costul de achizitie, trebuie sa fie luate in calcul si costurile de exploatare, atunci cand se aleg acumulatorii pentru un sistem fotovoltaic.