Marile parcuri fotovoltaice pot acționa ca generatoare de ploaie, potrivit unui nou studiu de modelare. Raportul susține că instalarea PFV la scară de utilitate în câmpia aridă de coastă a Mării Roșii a Arabiei Saudite ar putea crește dramatic precipitațiile.
Există un interes din ce în ce mai mare pentru ideea creșterii artificiale a precipitațiilor în Peninsula Arabică, prin tehnici precum însămânțarea norilor. Există multă apă în aer în regiune deoarece Marea Roșie pierde 0,7 teratoni de apă în fiecare an prin evaporare, ceea ce echivalează cu aproape 8% din masa tuturor vaporilor de apă din atmosfera Pământului. Pe coasta Mării Roșii, briza mării circulă această apă pe uscat, dar nu cade aproape niciodată sub formă de ploaie. În schimb, este transportat spre sud, către ecuator și centrul Oceanului Indian.
Georgiy Stenchikov, expert în modelarea climei și a atmosferei la Universitatea de Știință și Tehnologie King Abdullah (KAUST) din Arabia Saudită, investighează modul în care schimbarea albedo-ului de suprafață – reflectivitatea pământului – în regiune ar putea afecta transportul pe apă și dacă acest lucru ar putea schimba tiparele de ploaie.
Stenchikov și colegii săi au efectuat o serie de simulări numerice pe un model de cercetare regională și pe prognoza meteo. Ei s-au concentrat pe trei scenarii: plantații forestiere extinse, creșterea albedoului și scăderea albedo-ului.
Simulările lor au arătat că împădurirea extinsă și creșterea albedo-ului de suprafață de-a lungul câmpiei de coastă a Mării Roșii Arabe ar putea reduce precipitațiile. Brizele marine ale regiunii sunt conduse de contrastul termic orizontal dintre uscat și mare. Terenul mai cald și marea mai rece creează un gradient de presiune care împinge aerul umed al mării spre pământ. Modelele arată că împădurirea și o suprafață mai reflectorizant răcesc pământul, ceea ce atenuează briza mării și reduce mișcarea vaporilor de apă de la mare la uscat.
Potrivit cercetătorilor, se știe că panourile solare modifică echilibrul energetic al suprafeței prin absorbția energiei solare și încălzirea suprafeței. Ca urmare, desfășurarea unor centrale fotovoltaice mari ar putea modifica suficient de mult reflectivitatea terenului pentru a modifica circulația aerului pe coastă.
Sursa: https://www.pv-magazine.com/