Panourile solare sunt o adevarata revelatie pentru societatea contemporana. Ele ofera posibilitatea de alimentare cu energie electrica a gospodariilor si cladirilor comerciale sau industriale intr-o maniera sustenabila. Totodata, panourile solare se pot transforma si in baza unor afaceri deosebit de profitabile. In cazul firmelor care se ocupa cu instalarea sistemelor producatoare de energie regenerabila, prezinta un interes deosebit tipologia panourilor solare.
Exista mai multe clasificari ale acestor sisteme, iar principala este reprezentata de scopul panourilor. O categorie este cea a panourilor solare termice, care produc caldura, folosind apa calda pe post de agent termic. A doua categorie este reprezentata de panourile solare fotovoltaice, adica cele generatoare de electricitate sub forma curentului continuu. Panourile solare fotovoltaice sunt, la randul lor, de doua feluri, care sunt deseori comparate.
Este vorba despre comparatia panouri monocristaline vs policristaline. Fiecare categorie prezinta anumite particularitati specifice, iar diferenta dintre panouri monocristaline si policristaline se face la mai multe capitole. In acest articol, vei putea afla care sunt cele mai importante caracteristici ale acestor tipuri de panouri fotovoltaice, precum si ce avantaje si dezavantaje prezinta fiecare.
1. Panouri fotovoltaice monocristaline vs. policristaline – particularitati
Atat panourile fotovoltaice monocristaline, cat si cele policristaline pot fi solutii deosebit de eficiente, in vederea obtinerii unei cantitati de energie electrica semnificative, intr-un mod ecologic si eficient din punct de vedere al costurilor. Atat pentru consumatorul final, cat mai ales pentru companiile care vand astfel de produse, este importanta cunoasterea particularitatilor pe care le au modelele de panouri fotovoltaice mono sau policristaline. In continuare, poti afla cele mai importante particularitati ale celor doua optiuni.
Panouri fotovoltaice monocristaline – principalele particularitati
Panoul solar monocristalin este produs din monocristalat de siliciu de puritate foarte ridicata. Acest material se obtine in urma unor procese de topire complexe, urmate de raciri controlate. Se obtine o structura de cristal deosebit de omogena si cu caracter uniform, care faciliteaza dinamismul electronilor in mod eficient. Astfel, panoul poate sa ofere un randament deosebit de bun, la conversia energiei solare.
Eficienta panourilor monocristaline este una excelenta, tocmai datorita materialului din care sunt produse. Ca referinta, eficienta unui panou fotovoltaic monocristalin poate sa atinga valori de pana la 22-24%. Astfel, panourile monocristaline au potential excelent atunci cand vine vorba despre cantitatea de energie electrica produsa pe unitate de suprafata.
Durata de viata este remarcabila, in cazul acestor panouri, deoarece materialul si tehnologiile in baza carora sunt construite le confera o rezistenta deosebita. Ele fac fata intemperiilor si rezista la temperaturi foarte ridicate. Totodata, nu sunt vulnerabile in fata actiunii razelor UV si a umezelii, astfel ca pot face fata si contactului cu precipitatiile.
Instalarea este una usor de realizat in cazul panourilor monocristaline, ceea ce reprezinta un beneficiu major atat pentru clientii tai, cat si pentru compania ta. La fel ca alte echipamente solare, si in cazul lor este nevoie de invertoare si diverse sisteme de fixare, insa montajul se face simplu, deoarece panourile din aceasta categorie se pot adapta oricarui mediu in care sunt montate. Ele pot fi folosite la nivelul cladirilor rezidentiale, dar si in spatii comerciale sau industriale.
Estetica este unul dintre motivele pentru care panourile monocristaline pot fi atat de versatile. Produse dintr-un singur cristal, panourile au un look minimalist, caracterizat de uniformitate si eleganta. Astfel, panourile de acest tip pot fi integrate in orice stil arhitectural, dar si in pozitii precum fatadele cladirilor.
Panourile solare policristaline – caracteristicile principale
Panoul solar policristalin este un panou fotovoltaic care se fabrica din mai multe cristale de siliciu. Acestea sunt dispuse in mod aleator, ceea ce permite un proces de productie simplu, comparativ cu cel in baza caruia sunt obtinute celelalte variante de panouri solare. Implicit, costurile de productie sunt mai mici, astfel ca si panourile de acest tip sunt mai accesibile financiar.
Eficienta este una buna, insa structura formata din mai multe cristale nu este una care sa favorizeze o capacitate de producere a curentului electric la fel de mare precum cea a panourilor monocristaline. Eficienta acestui tip de panou este de maximum 20%, deoarece electronii se misca mai greu, iar conversia in curent electric a energiei generate de lumina solara este mai lenta. Cu toate acestea, daca sunt utilizate in numar suficient, panourile policristaline pot face fata si aplicatiilor de amploare, cum sunt parcurile solare.
Durata de viata este ridicata in cazul acestor panouri, iar tehnologiile in baza carora sunt produse le permit sa reziste la temperaturi extreme. Ele isi pastreaza structura si caracterul solid chiar si sub actiunea razelor UV si nu implica lucrari de intretinere complexe sau frecvente, pentru a putea oferi randament pe termen lung. In prezent, panourile solare policristaline pe care le poti instala si tu au o durata de viata care se extinde pana la cateva decenii. Aceasta poate fi asigurata si prin intermediul sistemelor de protectii fotovoltaice care pot fi montate in completarea panourilor.
Instalarea este relativ simpla in cazul acestor panouri, iar locurile cele mai potrivite pentru montarea lor sunt pe acoperisurile cladirilor sau la nivelul solului, atat timp cat este vorba despre suprafete plane.
Estetica este o latura care genereaza cateva limitari acestor panouri, deoarece ele nu pot fi montate pe fatadele cladirilor, ci doar pe acoperisul acestora. Astfel, sunt mai greu de integrat, din punct de vedere arhitectural.
Acestea sunt cateva dintre cele mai importante aspecte care definesc cele doua tipuri de panouri fotovoltaice. Desi ambele prezinta anumite particularitati similare, exista si diferente majore intre un panou solar policristalin si unul monocristalin. Pe langa particularitatile pe care deja le-ai putut descoperi pana acum, ambele prezinta avantaje si dezavantaje care pot sa le transforme in solutii mai mult sau mai putin potrivite, in functie de circumstante.
2. Panouri fotovoltaice monocristaline sau policristaline – avantaje si dezavantaje
Diferenta intre panou solar monocristalin si policristalin este, in primul rand, cea care exista la nivel de structura. In dezbaterea panouri fotovoltaice policristaline vs. monocristaline, insa, exista mult mai multe argumente in favoarea fiecarei variante. In cele ce urmeaza, vei putea afla care sunt principalele avantaje si dezavantaje pe care le prezinta fiecare optiune de panou fotovoltaic.
Avantajele si dezavantajele oferite de panourile monocristaline
Avantaje panouri monocristaline
- Eficienta de 22-24% – mult mai mare decat a celor policristaline
- Performante excelente – degenerarea eficientei lor in timp este una scazuta
- Caracter ergonomic – sunt excelente pentru utilizarea in aplicatii cu spatiu limitat
- Rezistenta – fac fata razelor UV, temperaturilor extreme si umezelii
- Estetica – au aspect elegant, se pot integra in orice stil arhitectural
- Instalare facila – se pot monta usor in diferite medii, inclusiv pe fatadele cladirilor
- Durata de viata – poate ajunge pana la mai bine de 30 de ani, cu o intretinere corecta
- Caracter ecologic – contribuie la protejarea mediului inconjurator
Dezavantaje panouri monocristaline
- Costurile – procesul de productie complex determina si un pret final mai mare al produselor din aceasta categorie
- Sensibilitate – diferenta intre monocristalin si policristalin se face si la capitolul sensibilitatii. Panourile monocristaline pot suferi la capitolul performantei, daca o parte a structurii lor este umbrita de constructii
- Durata de productie mai lunga – fabricarea panourilor monocristaline este un proces complex, care poate sa dureze destul de mult. Astfel, comenzile ar putea sa implice un timp de realizare mai indelungat
- Fragilitate – chiar daca sunt, in general, structuri rezistente, socurile mecanice pot sa afecteze panourile monocristaline. Si atunci cand vrei sa le instalezi pentru a-ti onora o comanda venita din partea clientilor tai, trebuie ca personalul care manipuleaza panourile sa le gestioneze cu deosebita atentie.
- Impact de mediu – desi au ca scop transformarea energiei solare in energie electrica, fiind o varianta ecologica de obtinere a curentului, panourile monocristaline au impact asupra mediului in timpul procesului de productie.
- Intretinere – pentru a putea sa ofere cele mai bune performante, panourile monocristaline trebuie sa fie foarte bine curatate in mod constant. La fel ca umbra, murdaria si zapada poate afecta grav performantele panourilor, dar si durata lor de viata.
Avantajele si dezavantajele oferite de panourile policristaline
Avantaje panouri policristaline
- Cost bun – variantele policristaline sunt mai ieftine decat cele monocristaline, gratie procesului de productie mai putin costisitor
- Rezistenta – fac fata conditiilor meteo dificile, inclusiv temperaturilor extreme
- Performanta – sunt capabile sa faca fata foarte bine si conditiilor dificile de iluminare, in care lumina este difuza sau cerul este acoperit de nori
- Toleranta la umbra – panourile monocristaline nu sunt impiedicate sa ofere un randament bun de umbra sau de petele de murdarie
- Intretinere – fiind mai putin vulnerabile in fata murdariei si a petelor de pe suprafata, panourile policristaline nu necesita curatari la fel de dese precum cele monocristaline
- Integrare usoara – se pot instala usor si pe fatadele cladirilor, nu doar pe acoperisuri
- Productie buna – indiferent de prezenta norilor in unele zile, panourile policristaline garanteaza o productie excelenta de energie. Productia este constanta, ceea ce determina o functionare convenabila pe termen lung
- Ideale pentru prodiectele de amploare – se folosesc foarte des la nivel industrial sau pentru asamblarea parcurilor solare
Dezavantaje panouri policristaline
- Eficienta – panourile policristaline nu sunt la fel de eficiente precum cele monocristaline. Concret, productia de energie pe unitate de suprafata este mai mica, in cazul lor. Diferenta este de cel putin 2%;
- Dimensiuni – pentru a compensa eficienta mai scazuta, intr-o instalatie trebuie sa se utilizeze mai multe panouri policristaline, astfel ca ele vor ocupa mai mult spatiu pentru a produce aceeas cantitate de energie cu cele monocristaline;
- Sensibilitate la caldura – daca panourile monocristaline sunt sensibile la actiunea umbrei, cele policristaline au de suferit din cauza temperaturilor ridicate, care le poate scadea productia de energie;
Panouri policristaline vs monocristaline – concluzii
Asadar, ambele tipuri de panouri solare prezinta avantaje si dezavantaje. In principal, diferenta dintre panouri fotovoltaice monocristaline si policristaline este facuta la nivelul structurii panourilor.
Cele doua tipuri de panouri fotovoltaice au si foarte multe lucruri in comun, insa diferenta intre policristalin si monocristalin este una evidenta, din perspectiva utilizatorului final, dar si al companiilor care se ocupa cu oferirea de servicii de instalare a panourilor solare. Iata cateva concluzii care pot face mai usoara misiunea oricui doreste sa afle daca sa aleaga panouri fotovoltaice policristaline sau monocristaline.
Performante: cele mai bune performante sunt oferite de panourile monocristaline. Acestea au o eficienta cu pana la 4% mai mare decat variantele policristaline, astfel ca ele sunt ideale pentru utilizatorii rezidentiali, care vor sa obtina un randament mai bun de la instalatia lor fotovoltaica, pe termen indelungat.
Dimensiuni: instalatiile bazate pe panouri monocristaline ocupa mai putin loc decat cele policristaline, deoarece ele implica utilizarea unui numar mai mic de panouri. Motivul consta tocmai in eficienta mai mare pe care o garanteaza un panou din prima categorie, comparativ cu cel policristalin.
Costuri: la acest capitol, sunt mai convenabile variantele policristaline, deoarece sunt mai accesibile, ca urmare a costurilor de productie scazute. Costurile mici sunt si motivul pentru care se utilizeaza panouri policristaline mai des in cazul proiectelor de amploare, unde spatiul disponibil pentru instalarea panourilor nu reprezinta o problema.
Intretinere: panourile monocristaline sunt mai greu de intretinut decat cele policristaline, fiind necesara curatarea lor in mod frecvent, ca urmare a sensibilitatii pe care o prezinta la acumularile de zapada, dar si la petele de murdarie. In lipsa unei curatari optime, panourile monocristaline vor oferi o productie sub standarde, in vreme ce variantele policristaline nu prezinta vulnerabilitati de acest fel.
Design: panourile policristaline au aspect si dimensiuni care le transforma in solutii potrivite pentru instalarea pe acoperisurile cladirilor sau pe sol. De cealalta parte, variantele monocristaline suporta si instalarea pe fatadele cladirilor, fiind mult mai versatile din punct de vedere estetic.
In mod clar, avantajele pe care le ofera panourile monocristaline le transforma in solutii mult mai eficiente pentru proiectele mici, rezidentiale. Panourile policristaline au minusuri de ordin estetic. Csturile mai scazute si performantele bune oferite in conditiile unei intretineri nu foarte complexe sunt, totusi, argumente puternice pentru a fi folosite in proiecte de amploare, precum instalatiile industriale.
Acum ca stii care este diferenta dintre panouri monocristaline si policristaline, le poti oferi clientilor tai cele mai bune solutii pentru nevoile lor. Indiferent de tipul de proiect pe care doresti sa il pui in practica, pe Solargroup.ro gasesti toate solutiile de care ai nevoie, la nivel de panouri solare, accesorii pentru montaj si sisteme de securizare. Investeste in resurse de calitate si ofera-le clientilor tai cele mai bune servicii!
Sursa foto: Unsplash.com.