Articole recente

On grid vs. off grid. Ce inseamna cele doua variante si cum se poate selecta sistemul potrivit

On grid vs. off grid. Ce inseamna cele doua variante si cum se poate selecta sistemul potrivit

Panourile fotovoltaice sunt dispozitive a caror popularitate se afla intr-o continua crestere, atat la nivel national, cat si la nivel global. Oamenii de peste tot sunt in cautarea unor metode prin care sa gestioneze intr-un mod mai eficient resursele naturale, diminuand in acelasi timp cheltuielile aferente consumului de energie. Aceste panouri sunt printre cea mai accesibila varianta, iar statele incurajeaza in mod activ integrarea lor la nivel rezidential, comercial si industrial.

Prin panouri fotovoltaice se intelege o gama de dispozitive semiconductoare, al caror rol este acela de a transforma energia generata de razele soarelui in energie electrica. Acest lucru se intampla cu ajutorul principiului fotoelectric. Exista doua categorii principale de sisteme fotovoltaice: on grid si off grid. In acest articol, poti descoperi ce inseamna on grid si off grid, dar si daca exista un castigator clar al dezbaterii panouri fotovoltaice on grid vs off grid.

1. On grid vs off grid – particularitatile fiecarui tip de panou fotovoltaic

Pentru a putea sa intelegem diferenta on grid si off grid, este foarte important sa cunoastem particularitatile fiecarui tip de sistem in parte. Cu ajutorul cunoasterii informatiilor estentiale despre on grid, ce inseamna aceste panouri, dar si despre off grid si ce inseamna un panou fotovoltaic off grid, poate deveni mai usor de inteles si montarea panourilor solare din ambele categorii.

1.1. Ce inseamna on grid – particularitati specifice

Denumite si sisteme fotovoltaice conectate la retea, panourile fotovoltaice on grid sunt sisteme prin care se genereaza energie electrica si care se conecteaza la o retea electrica zonala sau nationala. Sistemele on grid functioneaza in tandem cu reteaua deja existenta si permit producerea de energie electrica din surse regenerabile, dar si alimentarea cu energie direct de la reteaua traditionala, in cazul in care energia produsa de ele nu este generata in cantitati suficiente.

1. On grid vs off grid - particularitatile fiecarui tip de panou fotovoltaic (1)

Din ce este compus sistemul on grid

Sistemele fotovoltaice on grid sunt formate din panouri fotovoltaice, invertoare de panouri fotovoltaice si dispozitive de masurare a energiei solare bidirectionale. Principiul de functionare este urmatorul: panourile colecteaza energia solara, pe care o transforma in curent continuu. Invertorul converteste curentul continuu in curent alternativ, astfel incat energia sa poata fi utilizata la nivelul cladirii unde se folosesc panourile, dar si la nivelul retelei publice.

Ce alte particularitati au sistemele on grid

Panourile solare on grid sunt deosebit de eficiente in zilele insorite , iar surplusul de energie pe care il genereaza pe parcursul acestor perioade este injectat in reteaua electrica. Acest lucru este posibil, daca utilizatorul colaboreaza cu o companie de energie, in baza unui contract specific. Aceasta companie ofera compensatii pentru energia produsa, precum reduceri la facturile utilizatorului.

Panourile fotovoltaice on grid au capacitatea de a genera energie electrica cu zero emisii de gaze cu efect de sera. Astfel, ele sunt nepoluante si contribuie la mentinerea echilibrului ecologic planetar. Panourile contribuie si la sporirea rezilientei retelelor electrice, pentru ca prin functionarea lor creste capacitatea retelelor de a oferi energie consumatorilor.

1. On grid vs off grid - particularitatile fiecarui tip de panou fotovoltaic

Panourile on grid contribuie la scaderea riscurilor de aparitie a intreruperilor si fluctuatiilor de energie, care pot sa cauzeze defectiuni majore la nivelul echipamentelor electrice. Totodata, ele garanteaza stabilitatea si siguranta serviciilor publice care depind de acces la energie electrica.

Fireste, la fel ca in cazul tuturor celorlalte variante de exploatare a energiei regenerabile, si sistemele on grid vin cu anumite dezavantaje si provocari, despre care vei putea afla mai multe in cele ce urmeaza, pe parcursul acestui articol. Ele sunt, totusi, o solutie inovatoare si sustenabila pentru generarea de energie electrica. 

Sistemele on grid permit consumatorilor sa obtina independenta din punct de vedere energetic, sa faca economii de bani si sa protejeze mediul inconjurator. Acum este momentul analizei sistemelor off grid, pentru a putea intelege diferentele, dar si asemanarile dintre cele doua tipuri de sisteme.

1.2. Ce inseamna off grid – caracteristicile panourilor off grid

Panourile fotovoltaice off grid sunt denumite si sisteme fotovoltaice izolate de retea. Ele sunt solutii care permit producerea independenta de energie electrica in locurile in care este imposibil accesul la o retea traditionala. Totodata, este important ce este off grid si pentru zonele in care accesul la o retea traditionala este limitat. Sistemul acesta vine cu o alternativa stabila, astfel incat sa furnizeze energia solara captata de panouri pentru a alimenta orice tip de echipament si dispozitiv electric.

Din ce este compus sistemul off grid

Asa cum ai aflat anterior, sistemele off grid nu sunt conectate la o retea publica. Ele functioneaza, deci, in mod 100% independent. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, din structura unui sistem fac parte panourile fotovoltaice, sistemul de stocare a energiei si controlerul de incarcare. Panourile aduna energia solara si o transforma in curent continuu, folosit ulterior la alimentarea dispozitivelor electrice in mod direct sau la incarcarea sistemelor de stocare.

1. On grid vs off grid - particularitatile fiecarui tip de panou fotovoltaic (2)

Sistemul de stocare consta, in general, in baterii speciale, care inmagazineaza surplusul de energie generat pe parcursul zilei. Acest surplus poate fi utilizat atunci cand vremea nu este insorita, dar si pe parcursul noptii, cand sistemul nu poate sa functioneze la capacitate optima. Controlerul de incarcare are rolul de a gestiona fluxul de energie intre panouri, baterii si aparatele consumatoare.

Ce alte particularitati au sistemele off grid

Panourile off grid permit accesul la energie electrica si in zonele in care nu exista o infrastructura publica dezvoltata. Din acest motiv, ele sunt foarte populare in comunitatile rurale izolate, in cazul cabanelor din zone montane, locatii de camping etc. Energia pe care o furnizeaza este regenerabila si curata, contribuind in mod lipsit de nocivitate la adresa mediului inconjurator la imbunatatirea calitatii vietii din astfel de zone.

Panourle off grid diminueaza dependenta de combustibilii fosili, dar si de alte surse de energie neregenerabila. Si ele, la fel ca panourile on grid, contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la combaterea schimbarilor climatice. Tot la fel ca sistemele on grid, panourile off grid vin cu provocari.

Eficienta lor depinde foarte mult de starea vremii, iar in perioadele lungi neinsorite exista riscul ca ele sa nu furnizeze tot necesarul de energie pentru o cabana, zona de camping sau alta afacere care necesita aceasta facilitate. In lipsa accesului la o retea care sa compenseze aceste lipsuri, energia poate fi insuficienta. Totodata, exista si alte dezavantaje, precum intretinerea minutioasa necesara in cazul sistemelor off grid, dar despre acestea vei afla mai multe in continuare.

2. Off grid vs on grid – diferenta intre on grid si off grid + criterii de alegere

Diferenta dintre on grid si off grid – principalele deosebiri

Panourile fotovoltaice on grid si panourile off grid sunt doua tipuri de panouri care fac parte din sisteme solare al caror rol este comun: oferirea de energie electrica, pe baza energiei solare. In acealsi timp, ele sunt dezvoltate pentru acoperirea acestui rol in moduri diferite. Iata care sunt cele mai importante diferente dintre panourile on grid si cele off grid:

2. On grid vs off grid. Off grid vs on grid - diferenta intre on grid si off grid + criterii de alegere (2)

Panourile on grid sunt integrate la reteaua electrica publica si genereaza energie care se foloseste la nivelul cladirii unde sunt instalate, in vreme ce surplusul ajunge in reteaua locala sau nationala. Panourile off grid sunt complet izolate de retea si isi rezuma activitatea la oferirea de energie electrica direct dispozitivelor sau sistemelor care sunt conectate la ele. 

  1. Dependenta de energia stocata

Panourile on grid nu depind intr-o masura mare de energia stocata, deoarece ele pot sa apeleze la energia din reteaua electrica publica, in cazul in care productia proprie este insuficienta. Pe de alta parte, sistemele off grid se bazeaza foarte mult pe sistemele de stocare a energiei, asa cum sunt bateriile, deoarece acolo se pastreaza energia produsa in exces, care este utilizata atunci cand nu exista productie solara (zile innorate, nopti etc).

  1. Independenta energetica

Panourile off grid sunt, in mod evident, un garant mai bun al independentei energetice, deoarece vin cu posibilitate de stocare foarte buna. Ele se folosesc inclusiv in zone izolate, fara acces la retea publica si pot furniza suficienta energie pentru echipamente locale. Panourile on grid, in schimb, genereaza alte beneficii, precum posibilitatea de a furniza energie catre retea, ceea ce conduce la diminuarea costurilor facturilor.

2. On grid vs off grid. Off grid vs on grid - diferenta intre on grid si off grid + criterii de alegere
  1.  Costuri si economii

Daca tot am pomenit de costuri, trebuie precizat ca panourile fotovoltaice on grid sunt optiuni mai accesibile, cu privire la pretul initial. Ele nu necesita investitiile mari pe care le presupun unitatile de stocare a energiei, care sunt esentiale in cazul sistemelor off grid. Totodata, pe termen lung, panourile on grid contribuie la realizarea de economii importante, prin reducerea facturilor de energie. In acelasi timp, sistemele off grid anuleaza complet dependenta de un furnizor public de energie.

  1. Securitate energetica

Cladirile care apeleaza la sisteme off grid nu sunt conectate la o retea, ceea ce le permite sa fie complet reziliente in fata intreruperilor de alimentare de la aceasta. Sistemele off grid anuleaza riscurile presupuse de caderile de retea, in vreme ce panourile on grid pot sa se confrunte cu intreruperi de aprovizionare, daca reteaua este cazuta.

Off grid sau on grid – avantaje si dezavantaje

Acestea sunt, asadar, cele mai importante diferente dintre on grid si off grid. Exista, totusi, mai multe avantaje si dezavantaje pe care le ofera ambele variante, iar pentru a obtine o imagine si mai clara, le vom trece pe toate in revista in cele ce urmeaza:

Avantaje ale panourilor on grid

  • economii de cost – contribuie la diminuarea facturilor emise de catre furnizorii traditionali de energie. In zilele bune, productia depaseste consumul, iar excesul de energie este distribuit catre retea.
  • beneficii pentru mediul inconjurator – panourile on grid contribuie la reducerea gazelor de efect de sera si la conservarea resurselor naturale.
  • cresc valoarea proprietatilor – o proprietate echipata cu sisteme fotovoltaice on grid devine mai atragatoare pentru potentialii cumparatori, deoarece ofera posibilitati bune de economisire pe termen lung, dar si beneficii ecologice. 
  • ideale pentru mediul urban – ofera beneficii excelente celor care le folosesc in medii cu retele electrice solicitate, deoarece acolo este mereu nevoie de orice surplus de energie generat, ceea ce poate ajuta utilizatorul sa aiba facturi reduse.

2. On grid vs off grid. Off grid vs on grid - diferenta intre on grid si off grid + criterii de alegere (1)

Dezavantaje ale panourilor on grid

  • dependenta de retea – panourile on grid nu stocheaza energie suplimentara, astfel ca in cazul caderilor de retea ele sunt vulnerabile. 
  • nu pot fi folosite in zone izolate – aceasta dependenta de acces la reteaua publica transforma panourile on grid in solutii nepotrivite pentru zonele in care nu exista o astfel de retea, precum zonele rurale izolate, zonele montane etc.
  • sensibilitate la fluctuatii de tensiune – pot prezenta vulnerabilitati in cazul fluctuatiilor de tensiune din retea, ceea ce afecteaza durata de viata a echipamentelor.

Avantaje ale panourilor fotovoltaice off grid:

  • independenta energetica – functionarea lor este 100% independenta de accesul la o retea publica, astfel ca utilizatorii pot sa devina complet autonomi, din punct de vedere energetic.
  • disponibilitate in zone izolate – tocmai pentru ca nu depind de acces la retea, sistemele off grid se pot folosi si in comunitatile rurale sau in alte zone izolate si greu accesibile.
2. On grid vs off grid. Off grid vs on grid - diferenta intre on grid si off grid + criterii de alegere (3)
  • caracter ecologic – la fel ca panourile on grid, si acestea contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, protejand mediul inconjurator. Sistemele folosesc energia solara, o resursa curata si regenerabila.
  • amplasare flexibila – sistemele off grid pot fi montate pe acoperisuri, la sol, dar si pe structuri mobile, pentru ca nu este necesara conectarea la reteaua electrica.

Dezavantaje ale panourilor fotovoltaice off grid:

  • costuri initiale mari – spre deosebire de panourile on grid, sistemele off grid au nevoie de unitati de stocare, ceea ce implica un cost initial mare. 
  • importanta stocarii de energie – unitatile de stocare sunt singura plasa de siguranta a utilizatorilor de sisteme off grid, care nu pot sa se bazeze pe reteaua publica. Astfel, unitatile de stocare trebuie sa fie intretinute cu mare atentie, ceea ce poate implica si costuri importante.
  • dependenta de conditiile meteo – panourile off grid sunt foarte dependente de accesul la lumina solara, iar in cazul in care exista perioade foarte indelungate de absenta a acesteia, exista riscul ca si rezervele din unitatile de stocare sa fie epuizate, iar utilizatorii sa ramana fara energie. Situatiile sunt, totusi, destul de rar intalnite, daca se folosesc unitati de stocare performante.
  • necesitatea de rationalizare a consumului – daca productia nu este eficienta din cauza conditiilor meteo, utilizatorul trebuie sa fie foarte atent cu privire la modul in care gestioneaza consumul, pentru a nu ramane fara energie.

In concluzie, alegerea unui sistem off grid sau on grid se face in functie de nevoile particulare ale fiecarui consumator in parte. Fiecare sistem vine cu avantaje si dezavantaje, iar intre cele doua optiuni de panouri fotovoltaice care pot fi gasite si in oferta de pe SolarGroup.ro exista si asemanari, si deosebiri. Este foarte important sa se tina cont de toate aceste aspecte, pentru ca alegerea sa fie una eficienta si economica, pe termen indelungat.

Sursa foto: Unsplash.com