Interesul pentru surse regenerabile de energie este tot mai mare la nivel global, iar Romania se aliniaza si ea tendintelor din lume. Un exemplu usor de remarcat, in acest sens, este repezentat de variantele prin care se incearca obtinerea de curent electric intr-o maniera mai prietenoasa cu mediul inconjurator, dar si cu bugetul oamenilor. Se dezvolta tot mai intens energia eoliana, iar exploatarea luminii solare trezeste si ea un deosebit interes.
Gospodariile din Romania incep, intr-un ritm nu tocmai accelerat, dar nici lent, sa faca tranzitia catre alimentarea cu electricitate prin intermediul panourilor fotovoltaice. Pentru ca acestea sa produca suficienta energie, este important ca ele sa fie alese corect si, mai ales, montate intr-un mod conform cu indicatiile expertilor din domeniu. Afla care sunt pasii implicati de montarea panourilor solare pe acoperis si cum arata schema de montaj de panouri fotovoltaice.
1. Montarea panourilor fotovoltaice pe acoperis: Cum se instaleaza panourile solare – schema de montaj
Inainte de toate, trebuie subliniat faptul ca un montaj de panouri fotovoltaice pe acoperis poate fi pus in practica doar de catre experti autorizati. Acest lucru poate reprezenta, pentru tine, o excelenta oportunitate de business, lucru pe care ti-l vom detalia in cele ce urmeaza. Deocamdata, iata care sunt accesoriile necesare pentru completarea sistemului cu panouri fotovoltaice, dar si ce etape include procesul de montare.
Pentru ca functionarea sistemului sa fie eficienta, este important ca acesta sa includa panouri de calitate, o baterie de acumulator, un regulator de tensiune, precum si dispozitive pentru masurarea cantitatii de energie generate, respectiv dispozitiv care sa deconecteze sistemul, in cazul in care energia din acumulatoare ajunge la un nivel prea redus.
Etapele montarii
Etapa 1 – Identificarea pozitiei panourilor – exista doua alternative pentru care se poate opta in privinta locului in care se va instala sistemul de panouri solare. Acestea pot fi montate fie pe acoperis, daca inclinatia este potrivita si orientarea este una favorabila, fie la nivelul solului. Montarea la nivelul solului creste riscul de umbrire si implica si existenta unui spatiu generos. Ca regula generala, este important ca panourile sa fie orientate catre sud sau catre est.
Etapa 2 – Alegerea suportilor – pentru un montaj care sa reziste pe termen lung, este necesar ca panourile sa se instaleze pe o montura de calitate. Se recomanda utilizarea de adeziv prin care sa se evite scurgerile de lichid la nivelul acoperisului, sisteme de fixare si
sisteme de protectie profesionale. Sistemele de fixare se monteaza la o distanta de 5-6 cm fata de acoperis.
Etapa 3 – Instalarea panourilor – aceasta este etapa in care se monteaza propriu-zis panourile. Ele se conecteaza la sistemul de fixare si se lipesc cu adeziv prin care sa fie foarte bine ancorate in mecanismul de fixare. Motivul pentru care se lasa o distanta de minimum 5 cm fata de acoperis consta in faptul ca trebuie sa existe suficient loc pentru ca vantul sa intre pe sub panouri, dar si spatiu pentru scurgerea apei.
Etapa 4 – Inclinarea – dupa montarea panourilor in sistemul de fixare, acesta trebuie inclinat in mod cat mai productiv cu putinta. Productivitatea panourilor creste pe masura ce ele sunt orientate mai eficient spre lumina solara. De cele mai multe ori, unghiul de inclinatie variaza de la 30 la 40 de grade. Daca acoperisul nu are o inclinatie suficienta, se apeleaza la montarea la nivelul solului.
Etapa 5 – Punerea in functiune – odata instalate, panourile pot fi puse in functiune si poate fi inceputa alimentarea gospodariei cu energia electrica rezultata din actiunea razelor soarelui. Ulterior montajului de panouri fotovoltaice, ramane doar ca utilizatorul sa intretina prin stergere panourile, insa o instalare facuta in mod corect va impiedica acumularile de apa, frunze si praf.
SolarGroup iti ofera posibilitatea de a urma cursuri specializate, prin care poti sa inveti rapid cum se face un montaj de panouri fotovoltaice pe acoperis. Cu ajutorul cursurilor pe care ti le oferim la academie, ai posibilitatea sa dobandesti toate cunostintele necesare pentru a deveni instalator autorizat de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei).
Odata ce ai dobandit capacitatea legala de a instala sisteme fotovoltaice, ai posibilitatea sa activezi pe piata si sa oferi astfel de servicii celor interesati de instalarea panourilor. Pe langa cursuri de specialitate, SolarGroup te poate ajuta si cu echipamente precum panouri, sisteme de fixare sau protectii fotovoltaice pentru afacerea ta, odata ce ti-ai lansat firma.
O parte importanta din cunostintele pe care trebuie sa le ai, daca esti interesat de instalarea panourilor fotovoltaice, vizeaza alegerea acestora intr-o cantitate potrivita, pentru casa la nivelul careia vor fi montate. In continuare, vei afla ce acte trebuie pentru panouri fotovoltaice si cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa.
2. Cate panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casa – formula simpla de calcul
Pentru ca sistemul fotovoltaic instalat la nivelul unei locuinte sa ofere un randament optim, pe o perioada cat mai indelungata, este foarte important sa se aleaga in mod corect numarul de panouri instalate. Pentru a afla raspunsul la intrebarea “De cate panouri fotovoltaice am nevoie pentru o casa?”, trebuie sa se respecte urmatoarele etape:
Etapa 1 – evaluarea acoperisului – in cazul caselor, de cele mai multe ori vorbim despre panouri fotovoltaice instalate pe acoperis. Inclinatia acoperisului, directia in care acesta este orientat, dar si nivelul de luminozitate de pe suprafata acoperisului conteaza foarte mult. Trebuie ca panourile sa aiba o expunere cat mai mare la soare, astfel ca inclinatia acoperisului este de preferat sa fie in intervalul 15 – 40 de grade.
Orientarea spre sud este si ea importanta. Nu in ultimul rand, conteaza foarte mult sa nu existe elemente care sa umbreasca acoperisul, deoarece productivitatea panourilor va fi cu atat mai mare cu cat va ajunge o cantitate mai mare de lumina solara la ele. Fireste, sunt si cazuri in care toate aceste conditii nu pot fi indeplinite la cel mai bun nivel, in mod simultan. In astfel de situatii, exista si alternativa instalarii panourilor la nivelul solului, pe suporti speciali.
Etapa 2 – evaluarea consumului de energie – scopul celor care vor sa isi monteze panouri fotovoltaice la nivel rezidential este acela de a face tranzitia de la surse conventionale de curent electric catre unele mai prietenoase cu mediul inconjurator, dar si mai avantajoase din punct de vedere al costurilor. Este important ca noua sursa de energie sa o poata suplini cu succes pe cea conventionala, astfel ca trebuie evaluat cu precizie cat mai mare necesarul anual de energie.
Consumul inregistrat la nivelul unei case in interval de un an se masoara in kWh (kilowati pe ora) si poate fi usor calculat, urmarind evolutia facturilor pe care le-a generat furnizorul de energie electrica. Insumand valoarea de kWh de pe toate facturile aferente unui an calendaristic, va rezulta totalul consumat in 12 luni, iar prin impartirea la 12 va rezulta consumul mediu lunar. In general, se estimeaza ca o casa de dimensiuni medii si in care exista un aparat de aer conditionat, frigider, televizor, lumini, laptopuri si alte electrocasnice consuma aproximativ 210 kWh pe luna.
Etapa 3 – analiza puterii panourilor – pe piata exista mai multe modele de panouri fotovoltaice, care pot avea puteri de iesire de la 250 pana la 550 de wati. Pentru elaborarea acestui exemplu, vom lua drept reper un panou cu putere maxima de 450 W.
Etapa 4 – stabilirea ratelor de productie – rata de productie se stabileste in functie de expunerea la soare si se calculeaza prin productia de energie aproximata in timp si dimensiunea pe care o are sistemul fotovoltaic. De regula, sistemele din Romania au o rata de productie de maximum 1,6 si minimum 1,3. Pentru acest exemplu, vom folosi o valoare de referinta de 1,4.
Asadar, exista urmatoarele valori de luat in calcul: necesarul anual, rata de productie si puterea unui panou. Acestea ajuta la determinarea numarului de panouri fotovoltaice necesare pentru o locuinta, deoarece formual de calcul este:
Total panouri = cantitatea necesara pe an / rata de productie / puterea maxima a unui panou
Daca este vorba despre o casa care are nevoie de 210 kWh pe luna, adica 2520 kWh pe an, la o rata de productie de 1,4 si folosind panouri cu putere de 450 W, formula va oferi urmatorul rezultat:
2520 kWh / 1,4 / 450 W = 4 panouri.
Asa cum poti observa, singurul lucru cert consta in formula de calcul, deoarece toate celelalte elemente sunt variabile. Este important ca stabilirea necesarului de panouri sa se faca cu o precizie cat mai mare, in asa fel incat sa se evite deficientele de energie, care ar putea sa cauzeze neplaceri utilizatorilor.
Recomandarea expertilor este aceea de a actiona cu precautie si de a opta pentru instalarea unui panou suplimentar, in cazul in care expunerea la soare nu este usor de prevazut in cazul locuintei la nivelul careia se instaleaza un sistem fotovoltaic.
3. Ce acte trebuie pentru panourile fotovoltaice inainte de a demara proiectul de montare
Pentru a putea instala panouri fotovoltaice in Romania, este nevoie de obtinerea unor avize. Atat aceste avize, cat si alte documente sunt necesare inainte de a putea da drumul proiectului de montare a panourilor. Iata care sunt documentele de care are nevoie orice persoana interesata de montarea panourilor solare fotovoltaice (nu si cele termice, pentru care nu este necesar niciun aviz):
- Certificat de urbanism
- Acord de mediu
- Aviz de mediu
- Aviz ISU
- Aviz de salubritate
- Aviz de la Inspectoratul de Stat in Constructii
- Aviz de telefonizare
- Aviz de amplasament de la operatorul de distributie electrica
- Aviz tehnic de racordare
- Certificat de racordare
- Licenta de producere a energiei electrice
- Autorizatie de construire
Fiecare astfel de document poate fi eliberat de diferite autoritati de pe raza localitatii in care se afla casa pentru care se monteaza sistemul fotovoltaic. De asemenea, pentru obtinerea acestor avize, poate fi necesara achitarea unor taxe.
Cei interesati de montarea sistemelor fotovoltaice trebuie sa ia legatura cu institutiile de care apartin, pentru a afla valoarea taxelor pe care le au de achitat, in vederea eliberarii avizelor si certificatelor necesare.
Acte necesare pentru sprijin financiar din partea AFM
In Romania, exista o autoritate care acorda celor interesati de montarea panourilor fotovoltaice la nivelul propriei locuinte un sprijin financiar important. In anul 2023, valoarea maxima a acestui sprijin a ajuns la 20.000 de lei, insa persoanele interesate trebuie sa depuna un set de documente pentru deblocarea fondurilor necesare. Iata lista de documente necesare pentru panouri fotovoltaice:
- Cartea de identitate a proprietarului imobilului unde se vor monta panouri fotovoltaice. Trebuie ca aceasta carte de identitate sa fie valabila atunci cand se face inscrierea.
- Certificate fiscale privind taxele la bugetul local si cele la bugetul general.
- Extras de carte funciara prin care sa se dovedeasca proprietatea locuintei la nivelul careia se instaleaza panourile fotovoltaice.
Este esential ca toate aceste documente sa fie in perioada de valabilitate, inainte ca aplicatia sa fie adresata AFM. In cazul in care te intrebi de ce acte ai nevoie pentru instalarea panourilor fotovoltaice, din perspectiva unui business care isi doreste sa activeze in acest domeniu, trebuie sa stii ca este necesar un aviz din partea ANRE, precum si celelalte autorizatii de functionare specifice mediului de business.
Pentru mai multe detalii despre ce acte iti trebuie pentru panouri fotovoltaice, dar si pentru a putea sa beneficiezi de acces la panouri solare si accesorii de calitate superioara, te asteptam sa iei legatura cu noi la adresele de contact disponibile pe site.
In concluzie, este foarte important ca instalarea panourilor solare fotovoltaice sa se faca in conformitate cu un plan bine pus la punct. Trebuie sa se tina cont de necesarul de panouri fotovoltaice pentru o casa, iar utilizatorii individuali trebuie sa apeleze la instalatori autorizati de catre ANRE.
Te asteptam cu tot necesarul de materiale de care firma ta are nevoie pentru a pune la punct cele mai performante proiecte de instalare a sistemelor fotovoltaice. De asemenea, iti oferim si cursuri de specialitate in domeniu, pentru a stapani foarte bine tot necesarul teoretic, in vederea obtinerii unor structuri performante si rezistente pentru clientii tai!
Sursa foto: unsplash.com