Articole recente

Cele mai bune panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice au devenit o solutie din ce in ce mai cautata pentru obtinerea de energie regenerabila in lumea de astazi. Avand in vedere atat faptul ca schimbarile climatice si degradarea mediului sunt probleme globale critice, cat si faptul ca producerea energiei pe baza de combustibili fosili este poluanta si costisitoare pe termen lung din cauza scaderii naturale a rezervelor de materie prima, este imperativ sa fie adoptate cat mai accelerat surse mai curate de energie, care sa nu dauneze mediului si sa fie sustenabile. 

Panourile fotovoltaice ofera, din aceste puncte de vedere, una dintre alternativele durabile si ecologice la obtinerea energiei electrice cu ajutorul combustibililor fosili traditionali.

Cu toate acestea, nu toate panourile fotovoltaice sunt identice din punctul de vedere al caracteristicilor si tehnologiei de fabricatie. Exista mai multi factori care determina eficienta, durabilitatea si accesibilitatea unui panou solar, factori care pot varia semnificativ in functie de categoria si calitatea panoului. Astfel, alegerea celor mai bune panouri fotovoltaice pentru uz comercial, in cadrul parcurilor fotovoltaice, dar si pentru uz rezidential, poate fi o adevarata provocare.

Scopul acestui articol este de a oferi o intelegere mai exacta a celor mai bune panouri fotovoltaice disponibile pe piata, astfel incat sa poti lua o decizie de achizitie in cunostinta de cauza.

1. Cele mai bune panouri fotovoltaice – Clasament TOP 3

Alegerea celui mai bun panou fotovoltaic tine de intelegerea parametrilor tehnici si alegerea modelelor in functie de nevoile concrete ale proiectului sau scenariului de lucru in care aceste panouri vor fi folosite. In functie de parametrii tehnici ai panourilor fotovoltaice vor fi alese si celelalte componente necesare instalarii unui sistem fotovoltaic complet, asa cum este cazul invertoarelor, sistemelor de monitorizare, elementelor de stocare de energie sau de baterii fotovoltaice si a altor accesorii fotovoltaice necesare pentru montajul si operarea sistemului.

ProdusLONGI SOLAR LR5-54 415 HIHLONGI LR5-54HTB 410-425M EXPLORERLONGI SOLAR LR5-72 540 HIH
CaracteristiciPutere maxima: 410 W;Tip panou: monocristalin;Eficienta: 21%;Grad protectie: IP68;Tensiune la putere maxima a modulului UM (V): 1500;Garantie: 12 ani;Durata de functionare eficienta: 25 ani;Putere maxima: 410W;Tip tehnologie: monocristalinRandament: 21%;Protectie: IP68Tensiune la putere maxima a modulului UM (V): 1500;Durata garantie: 12 ani;Durata eficienta standard: 25 aniGreutate: 20,8 Kg;Cadru: profil aluminiu anodizat;Putere maxima: 410W;Tehnologie: monocristalinEficienta: 21%;Grad protectie: IP68Tensiune la putere maxima a modulului UM (V): 1500;Garantie: 12 ani;Durata de functionare eficienta: 25 ani
PRO– panou care se preteaza foarte bine proiectelor de tip parc fotovoltaic;- eficienta inalta;- tehnologie de fabricatie avansata;- calitate foarte buna – garantie indelungata- durata de functionare eficienta indelungata– calitate de top;- garantie si durata de viata indelungate;- randament superior de productie a energiei;- aspect estetic– panou bazat pe casete M10 ideale pentru parcuri fotovoltaice cu suprafete foarte mari;- radnament inalt;- garantie indelungata;- durabilitate superioara
Contra– pretul din gama superioara– pret ridicat– pret mare
VEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETUL

Alte modele de panouri fotovoltaice recomandate

In afara modelelelor de panouri fotovoltaice enumerate, sunt recomandate si alte varietati care se ridica la acelasi nivel de eficienta si fiabilitate garantate de calitatea productiei. 

CANADIAN CS3W-450W

Vezi AICI pret

Acest panou fotovoltaic are o toleranta mai buna pentru zone umbrite si prezinta o constructie solida care rezista chiar si la caderi masive de zapada sau grindina. Garantia de 12 ani si durata de functionare eficienta de 25 de ani precum si puterea de 435 W- 460 W sunt aspecte care fac ca acest model sa fie studiat cu toata atentia.

PROCONTRA
– putere apreciabila per panou;- comportament bun chiar si la umbrire;- garantie si durata de viata apreciabile;- rezistenta inalta la intemperii– pretul poate fi considerat din gama superioara

LONGI SOLAR LR5-66 500 HIH

Vezi AICI pret

Cu o putere apreciabila, cu un grad redus de degradare in timp si cu o fiabilitate din zona de top a acestei tehnologii, acest panou monocristalin este o buna alegere pentru parcuri fotovoltaice si proiecte de alimentare cu energie rezidentiale in egala masura. 

PROCONTRA
– putere ridicata; – randament din gama superioara;- durabilitate indelungata;- garantie generoasa;- protectie de top la intemperii;- excelent pentru parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni – pret din gama superioara
<h2 class="wp-block-heading" id="<h2>2.-Cum-sa-alegi-panourile-fotovoltaice-de-top-pentru-parcuri-fotovoltaice-sau-pentru-scop-rezidential?2. Cum sa alegi panourile fotovoltaice de top pentru parcuri fotovoltaice sau pentru scop rezidential?

Alegerea celor mai bune panouri fotovoltaice tine, in primul rand, de intelegerea tipului de panou necesar si de caracteristicile speciale pe care aceste surse de transformare a energiei fotovoltaice in energie electrica utilizabila le prezinta. Iata o trecere in revista a principalilor factori care stau la baza alegerii unui panou fotovoltaic de top: 

  • Tipul de panou fotovoltaic

Pe piata de profil exista trei mari categorii principale de panouri fotovoltaice: monocristaline, policristaline si cu pelicula sau film subtire ori, asa cum mai sunt cunoscute, panouri fotovoltaice amorfe. Desigur, exista si tehnologii noi in acest domeniu care au condus la aparitia panourilor fotovoltaice hibride si a panourilor fotovoltaice organice. Fiecare tip de panou solar are propriile sale caracteristici unice, avantaje si dezavantaje.

  • Panourile fotovoltaice monocristaline sunt realizate dintr-un singur cristal de siliciu. Sunt foarte eficiente, avand randamente medii de 15% – 22% si au o durata de viata lunga, de pana la 25 de ani. De asemenea, functioneaza bine ca randament si in conditii de lumina solara scazuta si au un aspect elegant si uniform.

Cu toate acestea, panourile monocristaline tind sa fie mai scumpe decat alte tipuri de panouri fotovoltaice datorita procesului de fabricatie mai costisitor. De asemenea, necesita o cantitate semnificativa de spatiu si sunt mai putin eficiente la temperaturi ridicate.

  • Panourile fotovoltaice policristaline sunt realizate din mai multe fragmente de cristale de siliciu. Sunt mai putin eficiente decat panourile monocristaline, cu un randament mediu cuprins intre 13% – 16%, dar sunt mai accesibile ca pret de achizitie. 

Totusi, panourile policristaline sunt mai mari si ocupa mai mult spatiu decat panourile monocristaline pentru un randament egal. De asemenea, sunt mai putin eficiente in conditii de lumina solara scazuta si au un aspect mai putin uniform al suprafetei.

  • Panourile fotovoltaice amorfe sau cu pelicula subtire (thin film) sunt fabricate dintr-o varietate de materiale, inclusiv siliciu amorf, telurura de cadmiu si selenura de cupru, de indiu sau de galiu. Sunt unele dintre cele mai ieftine tipuri de panouri fotovoltaice si sunt extrem de flexibile, facandu-le ideale pentru instalatii neconventionale.

Totusi, panourile fotovoltaice cu pelicula subtire au cea mai scazuta eficienta fata de cele monocristaline si cele policristaline, cu o medie a randamentului cuprinsa intre 7% si 13% si au o durata de viata ceva mai scurta, de pana la 15 ani. De asemenea, necesita mai mult spatiu decat alte tipuri de panouri pentru a produce aceeasi cantitate de electricitate.

  • Panourile fotovoltaice hibride sunt realizate prin ingemanarea mai multor materiale dedicate, cum ar fi, de exemplu, cristale de siliciu monocristalin cu siliciu policristalin. De asemenea, acest tip de panouri pot fi prevazute cu solutii sau tehnologii de concentrare a razelor fotovoltaice. Astfel, randamentul acestor panouri este unul crescut si stabil.
  • Panourile fotovoltaice organice sunt construite pe baza de polimeri sau pigmenti fotosensibili. Sunt mai ieftin de construit, dar au randamente de producere a energiei electrice mai scazute si o durata de viata ceva mai redusa.
  • Performanta sau randamentul panourilor 

Performanta unui panou fotovoltaic este masurata prin eficienta sau randamentul acestuia, care reprezinta cantitatea de lumina solara pe care o poate transforma in energie electrica. Atunci cand vrei sa alegi un panou fotovoltaic bun, este important sa te orientezi catre unul cu o eficienta ridicata, deoarece acest lucru te va asigura ca vei genera cea mai mare energie electrica pe unitatea de produs in sistemul propriu.

  • Durabilitatea panourilor fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt proiectate sa reziste la conditii meteorologice dure si sa functioneze multi ani. Atunci cand alegi un panou solar, cauta unul care are un cadru puternic care se poate ancora solid pe sistemele de fixare speciale si care este realizat din materiale de inalta calitate pentru a rezista la ploi abundente, grindina si vant. De asemenea, ar trebui sa iei in considerare si garantia care vine cu panoul, deoarece o perioada mai lunga de garantie iti poate oferi linistea ca investitia ta este una de buna calitate.

  •  Accesibilitate

Costul panourilor fotovoltaice poate varia semnificativ in functie de tipul de panou, de producator si de procesul de instalare. Atunci cand alegi un panou fotovoltaic, este important sa te gandesti la bugetul stabilit pentru acest demers si sa optezi pentru un model care ofera un raport bun calitate-pret. Acest lucru poate implica un compromis intre eficienta si cost, asa ca este important sa gasesti un echilibru care sa corespunda nevoilor proiectului tau

  • Alegerea celor mai bune panouri fotovoltaice pentru parcuri de energie fotovoltaica

Atunci cand alegi panouri fotovoltaice pentru parcuri de energie fotovoltaica, trebuie sa iei in considerare dimensiunea parcului, cantitatea de energie pe care trebuie sa o produci si locatia parcului. Panourile monocristaline sunt o alegere buna pentru parcurile mai mari, deoarece ofera eficienta ridicata si performanta buna, ducand la o amortizare mai rapida a investitiei initiale si la profituri mai rapide si mai mari. Panourile policristaline sunt o alegere buna pentru parcurile fotovoltaice mai mici, eventual pentru nevoile de consum alternativ ale unei entitati economice cu alt obiect principal de activitate. Panourile cu pelicula subtire (amorfe) sunt o alegere buna pentru parcurile fotovoltaice situate in zonele cu temperaturi ridicate si cu lumina solara puternica si constanta.

  • Alegerea celor mai bune panouri fotovoltaice pentru uz rezidential

Cand alegi panouri fotovoltaice pentru locuinte, va trebui sa te gandesti la dimensiunea si aspectul acoperisului casei, nevoile de consum de energie si bugetul alocat. Panourile monocristaline sunt o alegere buna pentru acoperisurile mai mici, deoarece sunt mai eficiente din punct de vedere al raportului spatiu ocupat / energie produsa. Panourile policristaline sunt o alegere buna pentru acoperisurile mai mari, deoarece sunt mai accesibile ca pret si ofera performante relativ bune. Panourile amorfe sunt o alegere buna pentru instalatiile neconventionale, cum ar fi pe suprafete curbate sau pe cladiri cu spatiu limitat pe acoperis.

<h2 class="wp-block-heading" id="<h2>3.-LONGi—Marca-de-panouri-fotovoltaice-de-top-recomandata-de-Solargroup.ro3. LONGi – Marca de panouri fotovoltaice de top recomandata de Solargroup.ro

LONGi Green Energy Technology Co., Ltd. a fost infiintata in China in anul 2000 cu o misiune clara de a deveni cea mai valoroasa companie de tehnologie solara din lume. La baza filosofiei de afaceri a LONGi se afla dorinta de a construi o lume verde prin utilizarea optima a energiei solare. Marca este pozitionata drept cea mai de incredere si eficienta companie in domeniul energiei solare, un deschizator de drumuri pentru tehnologia ecologica. In acest scop, LONGi este dedicat dezvoltarii de solutii inovatoare pentru centrale electrice fotovoltaice la scara larga, industrii si gospodarii, in egala masura.

Solutiile LONGi sunt concepute pentru a raspunde nevoilor prezentului fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi. Compania este angajata in dezvoltarea globala si atingerea tintei “zero carbon” si este in proces de dezvoltare a solutiilor „Green Power + Green Hydrogen”. Sprijinind modelul de afaceri „Solar for Solar”, LONGi creeaza produse de energie curata la preturi reduse utilizand in acelasi timp energie curata si practici de productie ecologica in operatiunile sale ori de cate ori este posibil.

Din 2015, LONGi si-a situat operatiunile in Yunnan, China si Kuching, Malaezia, profitand de resursele hidroenergetice locale abundente pentru a furniza energie curata pentru instalatiile sale de productie. LONGi intentioneaza sa integreze centrale solare cu stocare prin pompare in zone cu diferente semnificative de altitudine si lumina solara abundenta, creand un model industrial de utilizare a energiei solare.

Angajamentul LONGi fata de sustenabilitate si inovatie a dus atingerea pozitiei de lider absolut in industria solara din China si la locul trei mondial in acest domeniu. LONGi este dedicat sa ofere clientilor cea mai avansata tehnologie solara si panouri solare de cea mai inalta calitate. Accentul puternic al companiei pe cercetare si dezvoltare i-a permis sa produca panouri solare de inalta eficienta, care sunt durabile, fiabile si rentabile.

Panourile fotovoltaice LONGi au primit numeroase certificari, inclusiv reputata certificare TUV Rheinland. In plus, panourile fotovoltaice LONGi au fost recunoscute pe scara larga la nivel mondial pentru performanta lor remarcabila, facandu-le o alegere populara printre proprietarii de case, companii si agentii guvernamentale din intreaga lume.

4. Sfaturi despre montajul si intretinerea celor mai bune panouri fotovoltaice

Dupa ce ai ales cele mai bune panouri fotovoltaice pentru nevoile proiectului personal, este important sa te asiguri de instalarea si intretinerea lor corespunzatoare pentru a le maximiza performanta si longevitatea.

  • Instalarea panourilor fotovoltaice

Instalarea corecta a panourilor fotovoltaice este esentiala pentru performanta si siguranta sistemului in care sunt incorporate. Este recomandat sa angajezi echipe de instalatori profesionisti care au experienta in instalarea panourilor fotovoltaice. 

In timpul procesului de instalare, panourile fotovoltaice se vor prinde pe sistemele de fixare plasate pe terenul amenajat in acest sens la parcului fotovoltaic sau pe acoperisul caselor ori intr-o zona deschisa, se vor conecta la invertor care, la randul lui se va conecta la sistemul electric al cladirii rezidentiale sau al parcului fotovoltaic. De asemenea, se va instala un sistem de monitorizare pentru a urmari performanta panourilor fotovoltaice si a detecta orice probleme.

  • Intretinerea panourilor fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt astfel proiectate pentru a solicita un nivel redus de intretinere, dar inspectiile si curatarea regulate sunt importante pentru a asigura performante optime si mentinerea randamentului. Este recomandat sa programezi o verificare profesionala de intretinere cel putin o data pe an pentru a te asigura ca panourile fotovoltaice functioneaza la eficienta maxima.

In timpul verificarii de intretinere, instalatorul va inspecta panourile pentru detectarea daunelor eventuale, va curata suprafata panourilor pentru a indeparta orice resturi sau murdarie si va verifica conexiunile electrice si sistemul de monitorizare. De asemenea, tot acum se pot face ajustari ale unghiului sau pozitiei panourilor pentru a maximiza expunerea lor la lumina soarelui.

Pe langa intretinerea profesionala, exista cativa pasi simpli pe care ii poti efectua pentru a intretine panourile fotovoltaice. Pastreaza suprafata panourilor fotovoltaice curata si fara resturi, cum ar fi frunze sau excremente de pasari, care pot bloca lumina soarelui si pot reduce performanta. De asemenea, urmareste sistemul de monitorizare pentru a detecta orice probleme, cum ar fi o scadere a performantei sau un mesaj de eroare.

Urmand aceste sfaturi de instalare si intretinere, poti fi mai sigur de performanta optima si de longevitatea panourilor fotovoltaice si te poti bucura de beneficiile energiei curate si regenerabile pentru anii urmatori.

Alegerea celui mai bun panou fotovoltaic pentru nevoile proiectului tau de obtinere a energiei electrice din sursa energiei solare poate fi o sarcina descurajanta, dar, cu informatiile potrivite, poate fi un proces destul de simplu. 

In concluzie, panourile fotovoltaice sunt o investitie inteligenta atat pentru proprietarii de case, cat si pentru companiile care doresc sa isi reduca facturile la energie si amprenta de carbon. De asemenea, sunt elemente de maxima importanta pentru companiile care se orienteaza spre productia si vanzarea de energie solara, curata, prin instalarea de parcuri fotovoltaice.

Sursa foto: Solargroup.ro, Pixabay.com

5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre cele mai bune panouri fotovoltaice

Care este durata de viata a unui panou fotovoltaic bun?

Panourile fotovoltaice au o durata medie de viata de 15-25 de ani, desi unele panouri de inalta calitate pot rezista pana la 30 de ani sau chiar mai mult cu intretinere adecvata.

Cata energie poate genera un panou fotovoltaic de top?

Cantitatea de energie generata de un panou fotovoltaic depinde de factori precum dimensiunea panoului, eficienta acestuia si cantitatea de lumina solara pe care o primeste. Consulta fisele tehnice ale fiecarui panou pentru a observa puterea maxima pe metru patrat de panou.

Care este diferenta dintre panourile fotovoltaice bune monocristaline si policristaline?

Panourile fotovoltaice monocristaline sunt realizate dintr-un singur cristal de siliciu si au o rata de eficienta mai mare, ceea ce le face si mai scumpe. Panourile fotovoltaice policristaline sunt fabricate din mai multe particule de cristale de siliciu si sunt mai putin eficiente, dar mai accesibile.

Pot panourile fotovoltaice de top sa functioneze in timpul unei pene de curent?

Daca sistemul tau de panouri fotovoltaice este conectat la retea, acesta nu va functiona in timpul unei pene de curent din motive de siguranta. Cu toate acestea, daca ai un sistem de rezerva cu baterii solare, panourile fotovoltaice pot continua sa genereze electricitate chiar si in timpul unei pene de curent a retelei generale de transport a electricitatii.

Cat costa panourile fotovoltaice bune?

Costul panourilor fotovoltaice variaza in functie de factori precum dimensiunea, calitatea acestora si performantele privind randamentul fiecarui model.