Deschiderea unei afaceri in ziua de azi este foarte ofertanta din punct de vedere al ideilor care pot fi utilizate pentru a veni cu servicii sau produse noi, inovatoare, dar mai ales care sa raspunda nevoilor omului modern. Printre cele mai profitabile sunt cele legate de energia verde sau regenerabila, cum este cea cu panouri solare.
Exista mai multe tipuri de afaceri cu panouri solare cu potential de profituri mari in Romania, mai ales ca piata din tara, desi destul de dezvoltata, inca nu a atins capacitatea maxima. Mai mult, in urmatorii ani, se asteapta ca aceasta sa creasca pe fondul cererii din ce in ce mai mare atat pe segmentul rezidential, cat si pe cel comercial.
Ce presupune lansarea unei afaceri cu sisteme solare? Nu este cu nimic diferit de infiintarea unei firme in alt domeniu de activitate, bazandu-se in primul rand pe stabilirea unui plan, alegerea unui tip de business, mai ales ca posibilitatile sunt multiple, urmate de deschiderea propriu-zisa și obtinerea unor avize si autorizatii specifice.
Mai jos, poti afla care sunt etapele de deschidere a unei afaceri cu panouri solare, precum si care sunt particularitatile pe care trebuie sa le ai in vedere intr-un astfel de business.
1. Afaceri cu panouri solare: ce trebuie sa urmaresti intr-un astfel de business
De cativa ani, energia verde a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte plecand de la teme precum rezervele limitate ale combustibililor fosili si nevoia de reducere a poluarii. Aceste doua subiecte au adus in prim plan dezvoltarea afacerilor cu panouri solare, mai ales ca si cererea de instalare a acestora inregistrata atat in randul consumatorilor casnici, cat si a celor industriali a crescut destul de mult.
O afacere cu panouri solare reprezinta o investitie pe termen lung, avand in vedere ca energia solara este sustenabila si regenerabila, iar combustibilii fosili sunt resurse limitate.
1.1. Planul de afaceri pentru panouri fotovoltaice
Ce presupune lansarea unei afaceri cu panouri solare? Pe langa partea de infiintare a firmei, trebuie avute in vedere cateva aspecte care tin de acest domeniu, acestea fiind:
- alegerea tipului de business care urmeaza a fi deschis;
- realizarea unui plan de afaceri cu panouri solare, tinand cont de ideile de business disponibile;
- gasirea unui furnizor pentru panourile solare.
Dintre acestea, poate cel mai important este planul de afaceri pentru panourile fotovoltaice, care trebuie realizat dupa ce te documentezi temeinic despre tipurile de panouri fotovoltaice si modul de functionare si exploatare.
Panourile solare sunt o idee de afacere foarte ofertanta, insa pentru a sti ce ti se potriveste cel mai bine este nevoie sa:
- stabilesti care este piata careia i te adresezi (rezidentiala, comerciala sau amandurora);
- alegi daca doresti sa ai doar partea de vanzare a panourilor solare sau sa oferi si alte servicii conexe;
- stabilesti cat de mare este piata pe care vei intra la nivel local.
Iata care sunt particularitatile unei astfel de afaceri cu panouri solare din punct al avizelor si autorizatiilor necesare:
- va trebui sa obtii un certificat de urbanism;
- de asemenea, este nevoie si de un acord si aviz de mediu;
- mai trebuie sa obtii un aviz de la Inspectoratul de Stat in Constructii;
- avizul de salubrizare si avizul ISU sunt si ele necesare;
- mai trebuie obtinute avize de telefonizare, de amplasament ca furnizor de energie si unul tehnic de racordare.
Pe langa acestea, mai este nevoie si de o licenta de producere si acreditare a energiei electrice, precum si de un certificat de racordare.
Inainte de toate, un studiu de piata prin intermediul caruia sa stabliesti care sunt competitorii directi si indirecti te pot ajuta in conturarea unui plan de afaceri, la fel ca pentru orice alta firma.
Afacerile cu panouri solare au luat amploare in ultimii ani, asadar, este bine sa te astepti sa ai concurenta, mai ales daca vei opera intr-o zona favorabila unor astfel de investitii. Pentru a fi probitabil, planul de afaceri este cel care te va ajuta sa oferi un scop si sa iti diferentiezi businessul fata de competitori.
Ce trebuie sa contina un plan de afaceri pentru panouri solare? Iata care sunt cele mai importante elemente ale sale:
- tipul de societate pe care il vei infiinta pentru a stabili marimea firmei;
- stabilirea capitalului de care ai nevoie pentru achizitionarea unui numar minim de panouri pentru inceput;
- selectarea catorva furnizori de panouri din care il vei alege pe cel potrivit;
- tipurile de panouri pe care le vei pune la vanzare;
- proiectii pentru viitor, pentru a determina posibilitatile de scalare a afacerii, care in acest domeniu sunt destul de mari.
Avantajul unui asemenea business este ca, atunci cand nu ai suficient capital, poti obtine finantare pentru a-ti pune afacerea pe harta cat mai rapid cu putinta.
O afacere cu panouri solare poate fi foarte profitabila, mai ales ca cererea este din ce in ce mai mare, iar reglementarile in domeniul energiei favorizeaza utilizarea celei regenerabile.
In momentul de fata, sistemele solare pentru afaceri, dar si pentru consumatori privati sunt printre cele mai raspandite metode de obtinere a energiei electrice, dar si de incalzire a apei (in cazul celei de-a doua categorii de potentiali clienti). Atunci cand realizezi planul pentru businessul tau este recomandat sa ai in vedere si aspecte precum:
- dimensiunile panourilor pe care le vei pune la dispozitia clientilor;
- daca vei oferi consultanta in ceea ce priveste montarea panourilor fotovoltaice si vei oferi si servicii de montaj;
- daca vei pune in vanzare doar sistemele sau si accesorii pentru panourile fotovoltaice, pentru a acoperi mai multe arii de activitate.
In cazul in care alegi sa oferi si consultanta, este bine sa ai in vedere fie angajarea de personal specializat, fie urmarea unor cursuri, astfel incat tu, proprietarul, sa fii cel care pune la dispozitia clientilor acest serviciu.
Atunci cand realizezi planul unei afaceri cu panouri solare este bine sa tii cont si de tipurile de businessuri pe care le poti deschide in acest domeniu. Acest aspect este destul de important, deoarece vei putea veni cu solutii noi, inovatoare pentru a fi cu un pas inaintea concurentei.
1.2. Panourile solare ca afacere – ce tipuri de businessuri poti deschide
Sistemele solare sunt o idee foarte buna pentru o afacere, insa piata aflata in continua crestere te poate ,,obliga’’ sa iti alegi un anumit sector in care sa activezi. Din acest punct de vedere, te poti orienta catre:
- idei de afaceri nou intrate pe piata;
- idei care acum au ajuns traditionale.
Printre cele mai cunoscute idei pentru o afacere cu panouri fotovoltaice se numara:
- simpla vanzare a panourilor fotovoltaice si a accesoriilor aferente acestora, printre care bateriile solare, invertoarele, protectiile si sistemele de fixare;
- vanzarea si montarea panourilor solare;
- servicii de curatare a panourilor fotovoltaice pentru persoane fizice si juridice care au deja sisteme solare montate;
- servicii de consultanta pentru realizarea sistemelor de panouri solare pentru cladiri rezidentiale si comerciale noi sau date in folosinta;
- montajul de statii de incarcare electrice pentru autovehicule;
- parcurile de generare de energie electrica verde.
Productia de panouri solare este o alta idee care in Romania nu este foarte raspandita, fiind mai greu de pus in practica din cauza faptului ca este mai usor sa gasesti un furnizor cu care sa cooperezi si care iti ofere produsul finit.
Poti alege doar unul dintre obiectele de activitate de mai sus pentru inceput, insa la fel de bine poti incepe cu solutii mai complexe, in functie de planul de afaceri pe care l-ai pus la punct.
Dintre toate ideile de business pentru o afacere cu panouri solare, este bine sa ai in vedere si ce tipuri de sisteme vei pune pe piata, mai ales ca acestea se impart in cele on grid si off grid, fiecare avand avantajele sale. Poti miza pe ambele produse, oferind clientilor posibilitatea de a alege intre cele doua.
Planul de afaceri pentru panourile solare trebuie sa fie bine stabilit inca din faza de proiect pentru ca sansele de reusita sa fie cat mai mari. Acest tip de business are riscuri destul de mici, avand toate sansele sa fie foarte profitabil.
2. Panourile solare – o afacere profitabila
Inca de cand au fost lansate pe piata primele afaceri cu panouri fotovoltaice, toate au fost primite cu entuziasm la nivel mondial. Acestea s-au extins rapid si in Romania, interesul clientilor casnici si industriali fiind inca in crestere.
De ce este o afacere cu panouri solare profitabila? Cele mai importante motive sunt:
- energia verde este una dintre industriile viitorului, astfel ca in prezent numarul afacerilor in domeniu este destul de mic in comparatie cu cel din anii urmatori si cu potentialul sau de dezvoltare;
- numarul celor interesati de montarea panourilor solare este din ce in ce mai mare;
- tehnologiile actuale nu mai limiteaza amplasarea panourilor doar in anumite zone ale tarii, acestea putand fi montate oriunde;
- desi investitia initiala este destul de consistenta, aceasta este recuperata rapid, atunci cand planul de afaceri pentru panourile solare este bine realizat;
- este una dintre afacerile pentru care se poate finantare din mai multe surse, inclusiv din fonduri europene;
- din punct de vedere al costurilor de mentenanta, acestea nu sunt mari;
- potentialul de scalare al unei astfel de afaceri este foarte mare.
Panourile solare asigura independenta energetica, insa un alt atu al lor este faptul ca nu polueaza. Cum lumea se indreapta spre un mediu inconjurator in care amprenta de carbon trebuie sa fie cat mai mica, acest tip de afacere este una dintre cele mai bune idei avand in vedere viitorul si participarea sa la reducerea poluarii.
Pe langa toate aceste beneficii, tipurile de panouri solare pe care le poti pune pe piata sunt din ce in ce mai performante, astfel ca ai de unde alege inclusiv din punct de vedere al varietatii, putand sa oferi solutii personalizate care sunt la mare cautare.
Probabil ca printre cele mai importante aspecte de care ar trebui sa tii cont inaintea deschiderii unei afaceri cu panouri fotovoltaice sunt caracteristicile pietei din Romania. Astfel, este absolut necesar sa tii cont de relief si de conditiile climatice pentru a sti care sunt tipurile de panouri pe care le poti comercializa si/sau monta.
3. Sisteme solare pentru afaceri – ce tipuri de panouri poti comercializa
Din punct de vedere al productiei, pe piata exista mai multe tipuri de panouri fotovoltaice pe care le poti achizitiona in vederea comercializarii catre clienti. In Romania, se potrivesc majoritatea, alegerea fiind facuta in functie de necesitatile celor care apeleaza la tine. Acesta este motivul pentru care este recomandat sa integrezi si solutii de consultanta si realizare a proiectelor de instalare a sistemelor solare.
Iata care sunt principalele tipuri de panouri solare prezente pe piata din Romania:
- panourile solare termice, care se impart in plane si cu tuburi vidate, acestea fiind cel mai des utilizate in Romania pentru incalzirea apei menajere;
- panourile fotovoltaice utilizate pentru generarea de electricitate, acestea putand sa asigure independenta energetica totala sau partiala, in functie de sistemul ales de client.
Trebuie sa tii cont ca, pe langa panelurile propriu-zise, vei avea nevoie si de invertoare pentru panourile fotovoltaice care transforma curentul electric din continuu in alternativ, astfel incat sa poata fi utilizat. De asemenea, cablurile solare care asigura functionarea panourilor sunt indispensabile pentru un astfel de sistem.
In afara clasificarii panourilor dupa utilizare, acestea mai pot fi impartite si in:
- panouri fotovoltaice monocristaline realizate dintr-o zona continua de cristale din siliciu, acestea fiind cele mai eficiente din punct de vedere al captarii razelor soarelui;
- panourile fotovoltaice policristaline, care au suprafete mai mici de cristale din siliciu, acestea fiind mai ieftine decat cele monocristaline;
- panourile amorfe, care sunt realizate dintr-o pelicula subtire de siliciu asezata pe un suport din material inoxidabil, insa acestea au randament destul de scazut;
- panourile fotovoltaice Half-Cell, care sunt una dintre cele mai moderne solutii, acestea dand randament chiar si atunci cand sunt montate in penumbra.
Aceste caracteristici conteaza foarte mult in realizarea sistemului fotovoltaic, in montarea panourilor, precum si in orientarea lor.
In concluzie, afacerile cu panouri solare sunt una dintre cele mai bune si profitabile investitii, daca privesti catre viitor. In acest moment, piata nu este inca suficient de dezvoltata, insa in anii urmatori, energia verde este cea pe care se va pune accent la nivel mondial. In Romania, numarul clientilor casnici si industriali care cauta solutii prin care sa obtina independenta energetica este din ce in ce mai mare, astfel ca acum este momentul sa actionezi, sa realizezi planul viitorului tau business si sa cercetezi piata furnizorilor de panouri pentru a sti de unde sa incepi.
Sursa foto: Freepik.com